Studentstressen

Att vara student innebär en helöt ny typ av stress för min del, först och främst den mest självklara. Kommer jag hinna klart med tentan, kommer den bli godkänd, hur ska jag hinna läsa all litteratur, hur ska jag kunna förstå all litteratur osv… Den listan kan göras lång.
Något jag förstod när jag började plugga, men som jag ändå kanske inte kunde greppa hela innebörden utav är pengarna. CSN blir man inte rik på, jag får ut runt 10.000:- i månaden, förutom i maj då endast halva den summan landar på mitt konto. I januari och augusti landar däremot runt 12-14.000:- hos mig. Ett rätt så vanligt CSN om man inte har barn eller tjänat mer på tidigare jobb. Ibland försökte jag även klämma in ett jobbpass eller två i månaden, jag jobbar som vikarie på Västerås förskolor, via deras bemanningstjänst. Det funkar riktigt smidigt, men tiden räcker inte till, för att relatera till den stressen jag nämnde längre upp.
Förutom att hyra, bil, mat, försäkringar, lån, hundmat osv ska betalas med hjälp av CSN och självklart Simons lön då våran ekonomi är så gemensam det går att få, så ska även studielitteraturen inhandlas. Den går absolut att låna, men jag vill äga böckerna själv, ifall de kommer behövas i examensarbetet, eller längre fram i mitt yrkesliv. Att ha en mur att falla tillbaka till, vissa böcker kommer även om och om igen i kurser. Så tjänar inget på böckerna i andrahandsvärde. Jag känner två som läser 1-2 terminer över mig, som jag brukar be om att få köpa böcker, och jag kollar även Campusbokhandeln som är ett nätverk med beganad och ny kurslitteratur.
I denna kurs jag läser nu, en 7.5 HP i helfart. Det betyder att den är 5 veckor lång bland annat, så landade kurslitteraturen på 1.762:-, om jag köper den ifrpn Campusbokhandeln. Närmare 2.000:- ifrån Adlibris. Väntar även svar ifrån mina bekanta om böcker ifrån dem, så denna summa kanske kan krympa något.
För det är även ett pusslande, pussla hit och dit, vrida och vända för att hitta billigast möjligast bok.
Notera även att detta är en av terminens fyra kurser, nu har de andra två inte varit fullt såhär dyra, även om båda landat på runt 1.000:- vardera,

Såhär ser min kundkorg ut i skrivande stund.

Jag vill absolut inte klaga med detta inlägg, utan jag är så glad över min chans att få studera till ett så givande yrke, men helt enkelt en förståelse för en stress jag inte tidigare visste fanns.
Loading Facebook Comments ...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.